Türkçe sevdalıları 50 bin Balıkesirliyi coşturdu (2)

Uluslararası Türkçe Derneği (Türkçeder) tarafından bu yıl "İnsanlık El Ele" temasıyla düzenlenen 10. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın Balıkesir organizasyonu, unutulmaz bir şölene daha sahne oldu.

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Haziran 2012 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Atatürk Stadı'nda düzenlenen şöleni, stat içinde ve dışında yaklaşık 50 bin kişi seyretti. Türkçe'nin çocukları, iki saat süren gecede şiir, şarkı ve halk oyunları sergiledi. Programın sonunda öğrencilerin seslendirdiği "Yeni Bir Dünya" isimli şarkıya, bütün stat eşlik etti.

135 ülkeden toplam bin 500 öğrencinin katıldığı olimpiyatların Balıkesir ayağı, binlerce kişinin katılımıyla yapıldı. Mali, Arnavutluk, Ukrayna, Nahçivan, Kosova, Azerbaycan, Mısır, ABD, Fransa ve Tacikistan'ın da aralarında bulunduğu 28 ülkeden gelen 65 öğrenci, şölende sahne aldı. Sunuculuğunu Ertem Şener ve Arnavutluk'tan gelen Jorda isimli öğrencinin yaptığı şölen, unutulmaz gösterilere sahne oldu. Atatürk Stadı'nın bütün tribünleri ve saha içi tamamen dolarken giremeyenler için dışarıya dev ekranlar kuruldu. Saha içinde yaklaşık 35 bin, dışarıda 15 bin kişinin bulunduğu belirtildi. Törene AK Parti Milletvekili Ali Aydınlıoğlu, Balıkesir Valisi Yılmaz Arslan, Belediye Başkanı İsmail Ok, İl Emniyet Müdürü Ömer Aydın, belediye başkanları, yargı mensupları, davetliler, sponsorlar, iş dünyası temsilcileri ve diğer vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başlayan şölende sahneye ilk olarak, Iraklı Saya Lateef ve Şilili Alexander Contreras çıkarak, "İnsanlık El Ele" şarkısını söyledi. Daha sonra geçen yılın şarkı birincisi Tacikistanlı Shohrukukh Yunusov'un seslendirdiği "İkinci Bahar" isimli şarkı da büyük alkış aldı. Kosovalı öğrencilerin rengarenk giysilerle sergilediği Bursa yöresi halk oyunları gösterisi ayakta alkışlandı. Bosna Hersek'ten Hana Hadziç'in seslendirdiği, Erkin Koray'ın "Fesuphanallah" şarkısına binlerce Balıkesirli eşlik etti. Şilili Matias Alexander Cantreras'ın söylediği "Çayır Çimen Geze Geze" şarkısı, stadı dolduranları coşturdu. Romanyalı Vlad Christian'ın uzaylı gösterisi ise güldürdü. Daha sonra sahneye çıkan, geçen yılın şiir birincisi Gürcistanlı Leyla Gurbanov ve Nahçivan'dan Rahim Cabbarov'un birlikte seslendirdiği, Mehmet Akif Ersoy'un "Atiyi Karanlık Görerek" isimli şiiri duygulandırdı. Somali'den gelen Abdurrezzak Mahmud Abukar'ın söylediği "Yaz dostum" şarkısına, stadı dolduran binlerce kişi eşli etti. Mali ve Kosovalı öğrencilerin halk oyunları sırasında bir de sürpriz yaşandı. Sahneye çıkan iki öğrenci, yağlı güreş yaptı.

'BU İŞ ARTIK BİRİLERİNİN ÖVGÜSÜNÜ AŞTI'

Şölende konuşan Milletvekili Aydınlıoğlu, gösterileri büyük bir keyif ve gururla seyrettiğini belirterek, "Güzel Türkçe'nin elçileri, bizleri çok onurlandırdı. Onların her şiiri ve oyununda kendimizi bulduk. Günümüzde bir tek gönül yapmanın bile çok zor olduğunu düşünürsek, özevirili sevgili öğretmenlerimiz dünyanın her yanına gidip güzel dilimizi sevdirmek için seferber olmuşlar. Emeği geçen bütün ağabeylerimizi, kardeşlerimizi canıgönülden tebrik ediyorum." dedi.

Başkan Ok ise Balıkesir adına çok özel ve güzel bir gece olduğunu kaydetti: "Emeği geçen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Bugün sohbahar gibi hüzünlendik, kış gibi yüreğimizde fırtınalar esti, bahar gibi coştuk ve yeniden dirildik. Farklı duyguları yaşadık. Bu duyguları yaşatanlara ve kilometrelerce uzakta, her bir kıtada güzel dilimiz Türkçe'yi yaşatanlara binlerce kere teşekkür ediyorum. Gerçekten Allah rızası için, sadece insanlığa hizmet için yola çıkanlara gönülden sevgi ve saygılarımı sunuyorum." şeklinde konuştu.

İl Emniyet Müdürü Aydın da organizasyonun her yıl daha da güzelleşerek devam ettiğini belirterek, emeği geçenlere teşekkür etti.

Vali Arslan ise 1991 yılında kaymakam adayı olarak İngiltere'de yaşadığı Türkçe ile ilgili bir hatırasını anlattıktan sonra şunları söyledi: "Aradan 21 yıl geçtikten sonra bu günleri görmek çok güzel. Dünyanın 140 ülkesinde, bugüne kadar 500 binden fazla çocuğun Türkçe öğrenmiş olması olağanüstü bir çaba. Büyük Türkiye'nin geçmişinden aldığı bu mirası barış, dostluk ve kardeşlik içinde dünyanın bütün milletleriyle paylaşma çabasında olması kutlanacak bir olaydır. Aslında burada yapılan çalışmaları bizim övmemizin çok fazla bir anlamı yok. Artık bu iş, birilerinin övgüsünü aşmış durumda. Dünya barışına bu güzel katkıyı sağlayanları tebrik ediylorum. Hepsini saygı, sevgi ve muhabbetle selamlıyorum. Dünyanın 140 ülkesinde hizmet veren öğretmenlerizi de canıgönülden tebrik ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun."

Şölenin sonunda sponsorlara plaketleri, protokol üyeleri tarafından verildi. Son olarak sahneye çıkan bütün öğrenciler, Uluslararası Türkçe Olimpiyatları'nın resmî şarkısı "Yeni Bir Dünya"yı, havai fişek gösterisi eşliğinde söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber